ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ ΣΤΟ E-MAIL ΜΑΣ

Καθαρίστε γρήγορα και εύκολα τη λερωμένη οθόνη σας. Πατήστε εδώ

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

2,45 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται καταναγκαστικά ως αποτέλεσμα της εμπορίας των ανθρώπων


Κανένα αξιόπιστο συμπέρασμα για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ε.Ε.Σε 2,45 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως επιβάλλεται καταναγκαστική εργασία ως αποτέλεσμα της εμπορίας ανθρώπων, ενώ την ίδια στιγμή η Επιτροπή θεωρεί ότι είναι ακόμα πολύ πρώιμο να εκτιμήσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον τομέα αυτό σύμφωνα με την Επίτροπο για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων κα Σ. Μάλμστρομ έπειτα από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου .

Η Σουηδή Επίτροπος παραδέχτηκε ότι προς το παρόν η Επιτροπή δεν συγκεντρώνει δεδομένα για την εμπορία ανθρώπων αλλά στηρίζεται στις πληροφορίες που παρέχονται από την Europol, από τις διεθνείς οργανώσεις, τις ΜΚΟ και σε ορισμένες περιπτώσεις από τα κράτη μέλη. Τα στατιστικά στοιχεία που παρέχονται κατ’ αυτό τον τρόπο δεν επαρκούν για να γίνουν συγκρίσεις και να αντληθούν αξιόπιστα συμπεράσματα.

Ο κ. Παπανικολάου τόνισε πως σύμφωνα με έκθεση της EUROPOL του 2009, η οικονομική κρίση αναμενόταν να εντείνει τα κρούσματα της καταναγκαστικής εργασίας και απευθυνόμενος προς την Επιτροπή θέλησε να πληροφορηθεί εάν η ίδια θεωρεί πως.....
τα στατιστικά δεδομένα που παρέχουν τα κράτη μέλη είναι επαρκή και επιτρέπουν τις συγκρίσεις και την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Συμμεριζόμενη την άποψη του Έλληνα ευρωβουλευτή, η Σουηδή Επίτροπος υπογράμμισε πως προκειμένου να υπάρξουν πιο ασφαλή συμπεράσματα για την έκταση του φαινομένου, ιδίως για εκείνους που εργάζονται καταναγκαστικά σε κράτη μέλη της Ε.Ε., η Επιτροπή πρότεινε πρόσφατα έναν κατάλογο βασικών δεικτών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην καλύτερη αξιολόγηση του μεγέθους του προβλήματος, στην καλύτερη κατανόηση της δυναμικής της εμπορίας και σε καλύτερη αξιολόγηση των υφιστάμενων πολιτικών. Οι δείκτες ποικίλουν μεταξύ διαφόρων ειδών εκμετάλλευσης, συμπεριλαμβανομένης της εκμετάλλευσης της εργασίας. Δεδομένου ότι τα στοιχεία για την εμπορία πρέπει να συγκεντρωθούν σε διάφορα επίπεδα με τη συμμετοχή διάφορων φορέων χρειάζεται να υπάρξουν εθνικοί συντονιστές. Το δίκτυο εθνικών εισηγητών ή οι ισοδύναμοι μηχανισμοί, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά στο εγχείρημα, αναθεωρούν τώρα τον προτεινόμενο κατάλογο και εξετάζουν τη δυνατότητα υλοποίησης μιας πρώτης συλλογής δεδομένων. Μία πρώτη πιλοτική συλλογή δεδομένων αναμένεται για το 2011-2012. Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: "Η εμπορία των ανθρώπων και οι εκφάνσεις που αυτή λαμβάνει, όπως η καταναγκαστική εργασία και η πορνεία, αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων. Στη δύσκολη περίοδο που διανύει η Ευρώπη, απόλυτη προτεραιότητα της Ε.Ε. είναι να μην ανεχθεί καμία υποχώρηση στις αξίες της, καμία έκπτωση στο σεβασμό των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων που εμπνέει και καθοδηγεί, από την ίδρυσή του, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα".
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου