ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ ΣΤΟ E-MAIL ΜΑΣ

Καθαρίστε γρήγορα και εύκολα τη λερωμένη οθόνη σας. Πατήστε εδώ

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Τσουχτερό το επιτόκιο

ΑΝΤΛΗΣΗ 1,95 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Το πρώτο κρίσιμο τεστ για την Ελλάδα μέσα στο 2011 ολοκληρώθηκε με σχετική επιτυχία. Το επιτόκιο κατά τη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων, διαμορφώθηκε στο 4,9%. Ήταν υψηλότερο από την αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία (4,82%), ωστόσο αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα ξεπερνούσε το 5%, κάτι που δεν έγινε.

Το Δημόσιο είχε στόχο τη συγκέντρωση 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ και συγκέντρωσε συνολικά 1,95 δισεκατομμύρια, καθώς έλαβε 450 εκατομμύρια ευρώ από μη ανταγωνιστικές προσφορές. Η συμμετοχή των επενδυτών στην δημοπρασία ήταν ικανοποιητική με αποτέλεσμα το προς δημοπράτηση ποσό να καλυφθεί 3,4 φορές.

Μέχρι τις 13 Ιανουαρίου μπορούν να υποβληθούν συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές έως ενός επιπλέον 30% του δημοπρατούμενου ποσού. Η έκδοση αυτή των εντόκων γραμματίων διενεργείται με τα spread των ελληνικών ομολόγων να βρίσκονται στα ύψη.

Παράλληλα με τη δημοπρασία, το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε τη δυνατότητα σε ιδιώτες αποταμιευτές να προμηθευτούν τα έντοκα γραμμάτια με αφορολόγητη απόδοση. Προϋπόθεση είναι ότι θα τα διακρατήσουν μέχρι τη λήξη τους και θα αποκτηθούν μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ.

Η περίοδος εγγραφών ξεκίνησε τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011 και λήγει την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011. Εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011, για απεριόριστα ποσά αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι Τράπεζες και οι Χρηματιστηριακές Εταιρίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου