ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ ΣΤΟ E-MAIL ΜΑΣ

Καθαρίστε γρήγορα και εύκολα τη λερωμένη οθόνη σας. Πατήστε εδώ

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Η σεισάχθεια του Σόλωνα και τα σημερινά χρέη

Αν η Ιστορία διδάσκει (κατά τον Χέγκελ, η ιστορία διδάσκει ότι οι λαοί και οι κυβερνήσεις δεν μαθαίνουν τίποτα από την Ιστορία), αξίζει να σταθούμε λίγο στην ιστορική απόφαση που πήρε η Εκκλησία του Δήμου στην αρχαία Αθήνα όταν χιλιάδες πολίτες, στην πλειονότητά τους αγρότες, έχαναν την ελευθερία τους λόγω της αδυναμίας αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων χρεών και γίνονταν δούλοι των δανειστών τους (Αριστοτέλης, «Αθηναίων Πολιτεία», 1:2 και Πλούταρχος, «Σόλων», 13:2).
Αν ο αθηναίος οφειλέτης δούλευε στα κτήματα του αφεντικού του, ο σημερινός, που χάνει σπίτι, αυτοκίνητο ή την επιχείρησή του, βρίσκεται σε χειρότερη μοίρα. Από άλλους εξαρτάται αν θα δουλέψει και πού θα δουλέψει, πώς θα ζήσει και πού θα ζήσει, αν τελικά ζήσει. Οι δανειστές δεν συγκινούνται από προσωπικά δράματα, που συνήθως προκαλούν οι ίδιοι.
Με την οικονομία τους στα όρια της κατάρρευσης, οι Αθηναίοι έδωσαν στον Σόλωνα έκτακτες εξουσίες και ο μεγάλος αθηναίος ποιητής και πολιτικός εισήγαγε μια σειρά από πρωτοποριακά μέτρα, το πρώτο από τα οποία ήταν η «σεισάχθεια», δηλαδή η.....

Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά ψηφίζουμε

Γράφει ο Gianapo
Κάποτε στην αρχαία γΕλλάδα τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Οι προγονοί μας ανακάλυψαν στην δημοκρατία τον ασφαλέστερο τρόπο διακυβέρνησης. Οι Αθηναίοι πολίτες συγκεντρώνονταν στην αγορά και εκεί συζητούσαν όλα τα προβλήματα της πόλης. Αποφάσιζαν την διακυβέρνηση της πόλης εστιάζοντας στο κοινό καλό, στην ειρήνη και την ευημερία των πολιτών. Εκείνη την εποχή στην Αθήνα, στοχαστές φιλόσοφοι, ρήτορες, σοφιστές, αλλά και απλοί πολίτες, προώθησαν την γνώση, τις επιστήμες, την πολιτική και την Δημοκρατία.

Στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της γΕλλάδας εκείνη την εποχή κτίστηκαν μνημεία που έμειναν να στολίζουν με την ομορφιά τους και την απαράμιλλη τεχνική τους τις μέρες των γΕλλήνων έως σήμερα, αλλά και να λαμπρύνουν τον κόσμο μας.
Από τότε, πέρασαν αιώνες πολλοί, τα πράγματα άλλαξαν, η Δημοκρατία εξελίχθηκε και οι γΕλληνες, σταμάτησαν να.....

"Κιβωτός του Κόσμου" - Για πρώτη φορά σε πολυχώρο μη παράσταση "Η Χώρα με τους παράξενους ανθρώπους"

Η «Κιβωτός του Κόσμου» πραγματοποιεί την πρώτη της επαγγελματική θεατρική παράσταση στον πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων στο Νέο Κόσμο, Τιμοκρέοντος 6Α, Ν. Κόσμος, Αθήνα.
 Η θεατρική μας ομάδα υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Παναγιώτας Βλαντή παρουσιάζει μία θεατρική διασκευή βασισμένη στο κείμενο του Νικόλα Ανδρικόπουλου «Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους».

Ώρες παράστασης :
Παρασκευή 14/1/2011 στις 9:00μμ
Σάββατο 15/1/2011 στις 9:00μμ
Κυριακή 16/1/2011 στις 7:00μμ

Η «Κιβωτός του Κόσμου» είναι Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού, που δραστηριοποιείται πάνω στη μέριμνα παιδιών που ζούσαν σε συνθήκες παραμέλησης και εγκατάλειψης, χωρίς ιατρική φροντίδα, χωρίς μέλλον, τα περισσότερα από μονογονεϊκές οικογένειες, και πολλά χωρίς γονείς. Η «Κιβωτός του Κόσμου» ιδρύθηκε το 1998 από έναν εικοσιεξάχρονο ιερέα, τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου με όπλα την αγάπη του για τα παιδιά και την επιθυμία του για τη δημιουργία μιας φωλιάς στοργής και φροντίδας για τα παιδιά αυτά της «άλλης» Αθήνας.

Μαζί με μια ομάδα εθελοντών που πλαισιώνουν ανιδιοτελώς τον πατέρα Αντώνιο και τα παιδιά με διάθεση προσφοράς και αγάπης, η «Κιβωτός του Κόσμου» συγκεντρώνει σήμερα περίπου τα 300 παιδιά, από βρέφη έως 18 ετών σχηματίζοντας έτσι μια πολυθρησκευτική και πολυπολιτισμική κοινότητα που ανθεί και μεγαλουργεί στο κέντρο της Αθήνας.

Στόχος της «Κιβωτού» δεν είναι η ιδρυματοποίηση των παιδιών, αλλά η φροντίδα τους (σίτιση, ένδυση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη), καθώς παραμένουν με τις οικογένειές τους. Για την επίτευξη του, ενισχύονται μηνιαίως με οικονομικά βοηθήματα οι άστεγες, αλλά και οι άπορες μητέρες, προκειμένου να πληρώνουν μισθώματα μικρών κατοικιών, λογαριασμούς νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ ταυτόχρονα γίνονται προσπάθειες ανεύρεσης εργασίας για τις άνεργες μητέρες, ώστε να πάρουν τη ζωή τους, αλλά και την ευθύνη των παιδιών τους στα χέρια τους.

Ελπίζουμε στη συμπαράσταση όλων για να στεφθεί το εγχείρημα μας με επιτυχία.
Ας ανταποκριθούμε όλοι στο κάλεσμα ελπίδας, επιτέλους…

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ!!!

Στις 20/1 η συζήτηση για τις συμβάσεις στο Δημόσιο

Την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011, στον Άρειο Πάγο, πρόκειται να συζητηθεί η υπόθεση της μετατροπής των συμβάσεων των εργαζομένων στις Δημόσιες Υπηρεσίες με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου και οι οποίοι, αποδεδειγμένα πλέον, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκφράζει την αμέριστη υποστήριξη της στον αγώνα των συμβασιούχων και καλεί και πάλι τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να εκφράσουν την αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους στους παραπάνω συναδέλφους.

Στα πλαίσια αυτά η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., ύστερα από εξουσιοδότηση του Γενικού της Συμβουλίου, κηρύσσει 4ωρη στάση εργασίας από τις 8.30 π.μ. έως τις 12.30 μ.μ. για την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011, προκειμένου να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στο συλλαλητήριο που πραγματοποιείται, έξω από τον Άρειο Πάγο, στις 9.00 το πρωί.
news.pathfinder.gr

Βραζιλία: 400 οι νεκροί από τις καταρρακτώδεις βροχές

Περισσότεροι από 400 είναι οι νεκροί, σύμφωνα με το CNN, από τις καταστροφικές βροχοπτώσεις και τις κατολισθήσεις στην νοτιοανατολική Βραζιλία, στις ορεινές περιοχές κοντά στο Ρίο ντε Ζανέιρο...Οι καταρρακτώδεις βροχές στη διάρκεια της νύχτας προκάλεσαν κατολισθήσεις στην πόλη Τερεσόπολις, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους σήμερα 130 άνθρωποι. Η πόλη έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ οι άστεγοι ξεπερνούν τους 1.000.

Επίσης, στους 107 ανέρχονται οι νεκροί στην πόλη Νόβα Φριμπούργο, 140 χιλιόμετρα βόρεια του Ρίο, ενώ στην πόλη Πετρέπολις σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι.Στις παραπάνω περιοχές έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στο τηλεφωνικό δίκτυο.Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται συνεχώς, όσο τα συνεργεία διάσωσης προσεγγίζουν απομακρυσμένες περιοχές που έχουν καλυφθεί από τόνους λάσπης.Δεκάδες είναι οι άνθρωποι που αγνοούνται και οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί σημαντικά. Περισσότεροι από 800 διασώστες προσπαθούν να εντοπίσουν αγνοουμένους, ενώ έρευνες διεξάγουν και ελικόπτερα του Ναυτικού.Έντονη είναι, επίσης, η ανησυχία για το ξέσπασμα επιδημιών.
Τις πληγείσες περιοχές αναμένεται να επισκεφθεί η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρώτη κρίση της θητείας της, αφού ανέλαβε τα ηνία της χώρας την 1η Ιανουαρίου.Στις αρχές της εβδομάδας, οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν το θάνατο 13 ανθρώπων στο Σάο Πάολο.
http://www.tanea.gr

Συνάντηση με Παπούλια και αναφορές σε «άριστο κλίμα»

Στο άριστο κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις Ελλάδας- Ισραήλ αναφέρθηκε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, κ. Αβιγκντορ Λίμπερμαν, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο την Δημοκρατίας.
Ο κ. Κάρολος Παπούλιας εστίασε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διμερείς σχέσεις, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι μπορεί να υπάρξει επωφελής συνεργασία ιδίως στον ενεργειακό τομέα.

Σημείωσε παράλληλα ότι ενώ «όλοι μιλούν για τον ενεργειακό τομέα», ο ίδιος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον αγροτικό τομέα. Στον τομέα αυτό πρόσθεσε το Ισραήλ, «έχει μεγάλη πρόοδο στην τεχνολογία, αλλά και στις νέες μεθόδους καλλιέργειας».

Απαντώντας ο κ. Λίμπερμαν επεσήμανε ότι εκπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας στην Αθήνα του μετέφεραν ότι δεν θυμούνται ποτέ στο παρελθόν οι σχέσεις των δύο χωρών να έφτασαν σε τέτοιο υψηλό επίπεδο, ενώ υπογράμμισε και τις καλές σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την εβραϊκή κοινότητα. Σε ό,τι αφορά τέλος τα αγροτικά θέματα, ο Ισραηλινός υπουργός ανέφερε ότι και εκείνον τον ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, ενώ δήλωσε λάτρης του ελαιολάδου της Καλαμάτας
tovima.gr

Άρση ασυλίας για τον Μπερλουσκόνι

Στη μερική άρση της ασυλίας του ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι και των υπουργών του προχώρησε η ιταλική δικαιοσύνη, όπως μεταδίδει το κρατικό ιταλικό πρακτορείο Ansa... Ουσιαστικά, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας ακύρωσε στην πράξη τον νόμο που πέρασε ο ίδιος πέρυσι, σύμφωνα με τον οποίο ο ίδιος και οι υπουργοί του μπορούν να μην παρίστανται σε δίκες εφόσον συμπίπτουν με υποχρεώσεις που απορρέουν από το κυβερνητικό τους έργο.
Όπως επισημαίνεται στην απόφαση του ιταλικού δικαστηρίου, ο Μπερλουσκόνι δεν θα μπορεί πλέον να επικαλείται αυτομάτως τη συγκεκριμένη «νομική ασπίδα». Αντιθέτως, από εδώ και στο εξής θα εξαρτάται από τον εκάστοτε δικαστή αν ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα υποχρεούται να παραστεί σε δίκες που τον αφορούν ή όχι. Όπως τονίζουν ακόμα και τα ελεγχόμενα από τον Μπερλουσκόνι ΜΜΕ, ουσιαστικά έτσι αίρεται μερικώς η προσωρινή ασυλία που είχε πετύχει ο ιταλός πρωθυποργός.
Οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου κλήθηκαν να αποφασίσουν αν η αμφιλεγόμενη νομοθεσία που παρέχει στον πρωθυπουργό προσωρινή ασυλία είναι ενάντια στο άρθρο του συντάγματος που προβλέπει ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο, καθώς οι «κοινοί θνητοί» δεν μπορούν να ζητούν την αναβολή ακροάσεων λόγω λοιπών υποχρεώσεών τους.
Υπενθυμίζεται ότι ο καβαλιέρε είναι κατηγορούμενος σε δύο δίκες, οι οποίες ωστόσο έχουν ανασταλεί λόγω του νόμου. O ίδιος ο Μπερλουσκόνι αρνείται τις κατηγορίες, εμφανίζεται αδιάφορος για την σημερινή ετυμηγορία της ιταλικής δικαιοσύνης και δηλώνει: «Πραγματικά δεν με ενδιαφέρει αν αυτές οι δίκες θα προχωρήσουν ή όχι. Έτσι κι αλλιώς, βρίσκω τις κατηγορίες γελοίες».
star.gr 

Η απαλοιφή της μεσαίας τάξης

Του Κώστα Ανδριανόπουλου
Τα μεσοστρώματα θίγονται πολύμορφα από την κρίση. Για την ακρίβεια, βρίσκονται στο επίκεντρό της. Η οικονομική συστολή τούς περιορίζει οικονομικά και φυσικά. Οι αποδοχές τους, καθόλου ευκαταφρόνητο μέρος του κοινωνικού πλούτου, γίνονται αντικείμενο λεηλασίας του πανίσχυρου αστικού κορμού, που έχει τη δυνατότητα να επωφελείται. Είναι, όμως, και για άλλους λόγους στο επίκεντρο.
Το διεθνές, πανευρωπαϊκό κυρίως σχέδιο ενάντια στα λαϊκά στρώματα είναι τέτοιας έκτασης και βάθους, που η υλοποίησή του απαιτεί την αποδιάρθρωση, τη διάλυση ολόκληρης της κοινωνίας. Η σαρωτική αποδιάρθρωση της κοινωνικής οργάνωσης είναι αναγκαία, αφενός για να προσεγγίσουμε το μελλοντικό κοινωνικό πρότυπο και αφετέρου για τον αφοπλισμό της διαμαρτυρίας και των αντιστάσεων. Οι αντιδράσεις στις δυτικές κοινωνίες είναι.....

Το καλό, το κακό και το άσχημο σενάριο

Του Μιχαλη Mασουρακη*
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη σύσταση ενός μόνιμου μηχανισμού διάσωσης για κράτη-μέλη που δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές δημιουργεί νέα δεδομένα. Σε πρώτη φάση, παρέχεται ρευστότητα στη βάση ενός προγράμματος λιτότητας, όπως έγινε μέχρι σήμερα στην περίπτωση της Ελλάδας. Αν, όμως, σε κάποια μεταγενέστερη στιγμή, αποφασισθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι η πορεία του χρέους είναι μη διατηρήσιμη, τότε, για να συνεχισθεί η παροχή ρευστότητας, θα μπαίνει ως όρος η αναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους υπό την ευρεία έννοια. Η Ελλάδα, εφαρμόζοντας με συνέπεια το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών αλλαγών (το Μνημόνιο), έχει την πολυτέλεια να καλύπτει τις δανειακές της ανάγκες εκτός αγορών μέχρι τα μέσα του 2013, οπότε και αρχίζει να λειτουργεί ο νέος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.
Πώς θα εξελιχθούν, όμως, τα πράγματα μέχρι τότε;
Υπάρχουν, λοιπόν, τρία σενάρια: το καλό, το κακό και το άσχημο!
Στο καλό σενάριο, η δημοσιονομική προσαρμογή και οι.....

Η αβάσταχτη ελαφρότητα του Economist

Τρία σχεδόν χρόνια μετά το ξέσπασμά της, η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν μοιάζει να κοπάζει. Η ανεργία και η φτώχεια αυξάνονται, τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα περιπλέκονται

Της Έλενας Παπαδοπούλου
Για όποιον- οικονομολόγο ή μη- θέλει να έχει μια εικόνα για την τρέχουσα (μεσομακροπρόθεσμη και, βεβαίως, βραχυπρόθεσμη) ανάλυση του κυρίαρχου ρεύματος των οικονομικών (κυρίως), αλλά και πολιτικών εξελίξεων, το εβδομαδιαίο βρετανικό περιοδικό Economist είναι σίγουρα μια από τις βασικές πηγές. Η χρονολογία της πρώτης του έκδοσης (1843), η εντυπωσιακή ποσοτική (αν μη τι άλλο) διείσδυσή του (1.6 εκατομμύρια αντίτυπα ανά τεύχος) και η περιγραφή του βασικού σκοπού του («Να συμμετάσχει στο σκληρό ανταγωνισμό ανάμεσα στην ευφυία, που μας ωθεί να πάμε μπροστά, και την ευτελή άγνοια, που εμποδίζει την πρόοδό μας»), εξασφαλίζουν στον αναγνώστη ότι το εκάστοτε εβδομαδιαίο ανάγνωσμα προερχόμενο από τη συγκεκριμένη πηγή, εντάσσεται σε μια ταυτότητα, στη βάση της οποίας ο αναγνώστης «ξέρει τι να περιμένει».

Υπ’ αυτή την έννοια, η απεικόνιση ενός λιωμένου εγχειριδίου σύγχρονης οικονομικής θεωρίας, με τη συνοδεία του τίτλου «Πού έκανε λάθος και πώς αλλάζει λόγω της κρίσης» στο εξώφυλλο της 18-24 Ιουλίου 2009, ήταν μια μάλλον αναπάντεχη εκτροπή. Η «εκτροπή» αυτή, ωστόσο, έμοιαζε να.....

Η ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ

Δεν θα το πιστέψει κανείς, αλλά είναι αλήθεια: για το σχόλιο της περασμένης Τρίτης, που ήταν μια απάντηση στα όσα συνεχίζει να υποστηρίζει υπέρ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ο εμπνευστής τους βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Λιάνης, έλαβα όσες συγχαρητήριες επιστολές δεν είχα λάβει καθ' όλη τη διάρκεια της αντιολυμπιακής μου καμπάνιας, δηλαδή από το 1996 μέχρι την έναρξη των Αγώνων!
ΚΟΙΝΗ συνισταμένη σχεδόν όλων αυτών των επιστολών, το «εσύ καλά τα έλεγες από τότε, αλλά εμείς δεν ακούγαμε - ίσως και γιατί μέσα στον καταιγισμό της ολυμπιακής προπαγάνδας, η δική σου άποψη δεν βρήκε τον χώρο που της άξιζε».
ΜΑΛΙΣΤΑ... Μοιάζει με «μετά θάνατον αναγνώριση», αν και -ως εκ θαύματος- παραμένω ζωντανός, αλλά εκείνο που ασφαλώς έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι οι Ελληνες μιλάνε ανοιχτά πια για την ισοπεδωτική προπαγάνδα που σ' εκείνες τις κρίσιμες στιγμές έστειλε τη λογική περίπατο...
ΕΧΩ πάνω από 10 χρόνια στα χέρια μου ένα χαρτί που αποκαλύπτει από πού και με ποιον τρόπο εκπορεύτηκε εκείνη η.....

Η ασυλία πάνω απ’ όλα

Eισαγγελικά αιτήματα για άρση ασυλίας
Για άλλη μια φορά η Βουλή απέρριψε συλλήβδην και με συντριπτική πλειοψηφία εισαγγελικά αιτήματα για άρση ασυλίας τεσσάρων μελών της.

Έτσι, επιβεβαιώθηκε ξανά πως οι εκπρόσωποι του έθνους δεν υπάρχει περίπτωση να κριθούν από τον φυσικό τους δικαστή, ακόμη και για υποθέσεις που η Βουλή δεν είναι σε θέση να κρίνει επί της ουσίας.

Όλες οι περιπτώσεις είναι σαφές ότι θεωρήθηκε πως σχετίζονται με την προηγούμενη πολιτικής δράση των βουλευτών και έτσι δεν θα μάθουμε ποτέ αν επί της ουσίας είχαν δίκιο ή άδικο.

Συγκεκριμένα, απορρίφθηκε η άρση ασυλίας του βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Γ. Αρβανιτίδη, ο οποίος, σύμφωνα με το εισαγγελικό αίτημα άρσης ασυλίας, κατηγορείται για....

Θα χτυπηθεί η Ελλάδα αλλά δεν θα καταστραφεί θα το δείτε

Το μήνυμα του αγαπητού φίλου Γιώργου Θαλάσσης Χανιά:
Αδέρφια χαίρετε. Τα Χριστούγεννα στο Όρος άκουσα τον Γέροντα Εφραίμ τον Βατοπαιδινό να λέει ότι:
" Το 2011 θα είναι δύσκολος χρόνος, σημειώστε το με κόκκινα γράμματα. Από εδώ και...
πέρα θα ακολουθήσουν δύσκολες μέρες. Το 11, το 12, το 13 θα είναι δύσκολες μέρες και κυρίως για τον ελληνισμό. Να προσεύχεστε, την Ελλάδα στο παρελθόν την γλύτωσε Ο Θεός και τώρα πάλι Ο Θεός θα την σώσει. Θα έρθει η ώρα που τα πράγματα θα αντιστραφούν και αυτο που έλεγε ο Γέρων Παίσιος για την Κωνσταντινούπολη θα πραγματοποιηθεί. Θα έρθει η Κωνσταντινούπολη. Θα χτυπηθεί η Ελλάδα αλλά δεν θα καταστραφεί θα το δείτε. Θα δυσκολευτούμε αλλά θα επιβιώσουμε. Άλλοι είναι που δεν θα επιβιώσουνε... "
http://1453-2009.pblogs.gr/

Οι δημοσιογράφοι και το λαϊκό αίσθημα.

Ο Κλεισθένης γράφει.
Η δημοσιογραφία έχει σαν σκοπό την ενημέρωση των πολιτών είτε κοινοποιώντας ειδήσεις είτε καταγγέλλοντας τα κακώς κείμενα είτε σχολιάζοντας.
Ο δημοσιογράφος οφείλει να είναι όσο το δυνατόν αμερόληπτος και αντικειμενικός. Είναι όμως;
Παρακολουθώντας όμως κυρίως τα δελτία των καναλιών (όπου έχουμε και εικόνα του δημοσιογράφου) διαπιστώνουμε ότι οι περισσότεροι κάνουν τα εντελώς αντίθετα. Παραπληροφορούν, μεροληπτούν και....
σχολιάζουν θετικά ή αρνητικά ανάλογα με ποιον θέλουν να εξυπηρετήσουν. Έχει ειπωθεί ότι μερικοί δρουν κατ’ εντολή, «αυτόν χτύπα τον ανελέητα» ή «αυτόν μην τον ενοχλείτε» ή «αυτόν υμνήστε τον».
Τελευταία οι ασχολούμενοι με τα οικονομικά θέματα (που μας καίνε) αναλύουν όχι με κριτήρια ενημέρωσης αλλά με κριτήρια εξυπηρέτησης των πολιτικών της εκάστοτε κυβέρνησης ή ανάλογα της εκάστοτε αντιπολίτευσης.
Μερικοί δε απ’ αυτούς δείχνουν σαν.....

Προς διαβούλευση το προσχέδιο νόμου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

Συνάντηση αυτή την ώρα στο υπ. Οικονομικών για το ζήτημα των μηχανικών
Το θέμα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων κυριαρχεί στην κυβερνητική ατζέντα, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να παρουσιάσει το προσχέδιο νόμου προς διαβούλευση.

Αυτή την ώρα συνάντηση έχουν στο υπουργείο Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Τίνα Μπιρμπίλη και Δημήτρης Ρέππας για το ζήτημα των μηχανικών, ενώ σε λίγη ώρα ο Χάρης Καστανίδης θα συναντήσει και πάλι τους δικηγόρους.

«Απροστάτευτα» σερφάρουν τα παιδιά στο διαδίκτυο

Οι γονείς δεν χρησιμοποιούν τα διαθέσιμα ηλεκτρονικά «εργαλεία»
Μόλις ένας στους τέσσερις γονείς στην Ελλάδα αξιοποιεί τα διαθέσιμα ηλεκτρονικά «εργαλεία» για να προστατέψει τα παιδιά του από πιθανούς κινδύνους στο ίντερνετ, όπως προέκυψε από πανευρωπαϊκή έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία EU Kids Online. Παρόλα αυτά, ο ηλεκτρονικός «εκφοβισμός» (bullying) στη χώρα μας, έχει μικρή εξάπλωση σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Στην έρευνα, που καθοδηγείται από τη London School of Economics, με συντονίστρια την καθηγήτρια Μέσων και Επικοινωνίας Σόνια Λίβινγκστόουν, συμμετείχαν περισσότερα από 25.000 παιδιά από όλη την Ευρώπη (και ένας από τους γονείς τους), σε 25 ευρωπαϊκές χώρες.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι ενώ το 70% των γονέων μιλά με τα παιδιά του για.....

Λύση με διαπραγματεύσεις

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ
Τον γόρδιο δεσμό των διοδίων προσπαθεί να λύσει η κυβέρνηση, που αναμένεται να επιδιώξει την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης στη Βουλή, το αμέσως επόμενο διάστημα, θα ξεκινήσει διάλογος με τις19 κατασκευάστριες κοινοπραξίες των πέντε βασικών εθνικών αξόνων, καθώς και τις 26 τράπεζες που δανειοδοτούν τους ιδιώτες και το Δημόσιο.

Ο υφυπουργός είπε ότι θα υπάρξει λύση στις αδικίες, που πράγματι υπάρχουν, ειδικά για τις περιοχές πέριξ των τοπικών σταθμών, αλλά και για την επίτευξη μιας σωστής πολιτικής πληρωμής βάσει των χιλιομέτρων που διανύει ένας οδηγός, αλλά και μίας εκπτωτικής πολιτικής για τις συχνές διελεύσεις, θα είναι το ηλεκτρονικό διόδιο.

Παράλληλα, με αφορμή τα γεγονότα με πρωταγωνιστή το δήμαρχο Στυλίδας Απόστολο Γκλέτσο, επανέλαβε ότι θα.....

Έκκληση της ερευνητικής και διαδικτυακής κοινότητας για το εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας

Με αφορμή τα δέκα χρόνια από τη δημιουργία της Wikipedia, το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας και η ελληνική κοινότητα ανοιχτού λογισμικού ξεκινούν σειρά δράσεων για τον εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας, η οποία σήμερα έχει ξεπεράσει αισίως τα 58.500 λήμματα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν την παρουσίαση που έκανε στο συνέδριο TEDxAthens ο συντονιστής της προσπάθειας Γιάννης Γιανναράκης. Ειδικά οι Έλληνες εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη σχετική προσπάθεια για τον εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας που ξεκίνησε το Δίκτυο Καινοτόμων Εκπαιδευτικών «Συμμετέχω».

Ακόμα, τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ειδικό εργαστήριο, στο οποίο θα παρουσιαστούν οι βασικές αρχές της Βικιπαίδειας και εμπειρίες χρηστών από τη συγγραφή άρθρων. Θα διεξαχθεί επίσης βιωματικό σεμινάριο συγγραφής λημμάτων. Δεδομένου ότι έχουν προβλεφθεί θέσεις μόνο για 60 άτομα, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή εδώΗ εκδήλωση διοργανώνεται από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού /Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ), το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και τους συντάκτες της Βικιπαίδειας.

Αμετακίνητος ο κ. Πάγκαλος

Του Θανάση Νικολαΐδη
ΝΑ φύγουμε απ’ τα… χρωματοσώματα. Μιλήσαμε για τον παππού του και είναι άδικο για τον Θόδωρο.
Μιλάμε για τον ίδιο και βρίσκουμε αντιστοιχίες που συμφωνούν με τον νόμο της βιολογίας περί κληρονομούμενων γνωρισμάτων.
ΕΙΝΑΙ αδιόρθωτος ο κ. Πάγκαλος, είναι και «εξαντλημένος» ως θέμα. Κι αν είναι αυτός απρεπής, εμείς οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Να του αναγνωρίσουμε κάποιες μεγάλες αλήθειες που εκστομίζει με… μικρή ευπρέπεια, έως γιγάντια πολιτική χυδαιότητα. Του πιστώνουμε τις αλήθειες, του χρεώνουμε την αγένεια και ψάχνουμε για την αλήθεια περί την «γιορτινή» αμαρτία του να… καταξοδευτεί, χαμένος στην πολυτέλεια του “King George”, σε περίοδο κρίσης (και πρόκλησης).
ΠΟΥ αλλού να πάμε και τι να θυμηθούμε; Φυσικά τον Οτσαλάν και την σημαία μας που «θα την… έπαιρνε ο άνεμος» και, με βήματα οπίσω, να φτάσουμε στην αφετηρία. Στον «μυστικό δείπνο» και στη συνωμοτική διάθεση των «4», προεξάρχοντος του κ. Σημίτη. Έγινε η «μοιρασιά» του Ανδρέα πριν ακόμα αποδημήσει, έγιναν κι όλοι τους (οι τρεις τους και η Βάσω) υπουργοί, πιστοί και… εκσυγχρονιστικοί.
ΝΑ ξανάρθουμε στο σήμερα και στις προκλήσεις του.....

Πέθανε στις φυλακές ο βιαστής των ανήλικων παιδιών του

Όπως ανακοινώθηκε απεβίωσε σήμερα στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού ο πατέρας τέρας της Νίκαιας. Ο κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλού, έπαθε έμφραγμα, διακομίστηκε στο νοσοκομείο όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ο σε εισαγωγικά ''άνθρωπος'' αυτός όχι μόνο ασελγούσε στα παιδιά του αλλά εξέδιδε την διανοητικά ανάπηρη κόρη του στους γείτονες!

Οι αστυνομικοί είχαν εισβάλει νύχτα στην μονοκατοικία του στη Νίκαια μετά από καταγγελίες γειτόνων, τόσο για τη δυσοσμία, όσο και από τις κραυγές των παιδιών που οδηγούσαν σε ενδοοικογενειακή βία και είχαν βρεθεί μπροστά σε ένα θέαμα που δύσκολα μπορεί να περιγραφεί.

Τα τρία παιδιά της οικογένειας ζούσαν ανάμεσα σε σκουπίδια και περιττώματα. Τα μικρότερα, δυο αγοράκια 9 και 6 ετών με δυσκολία μπορούσαν να μιλήσουν και όπως λένε οι γείτονες δεν έχουν πάει ποτέ στο σχολείο, ενώ σχεδόν ποτέ δεν τα έβλεπαν έξω από το σπίτι. Το πιο συγκλονιστικό είναι ότι υπάρχουν καταγγελίες πως ο πατέρας, ασελγούσε κατ' επανάληψη σε βάρος της 18χρονης διανοητικά ανάπηρης κόρης του.
newsit.gr

Ο Απ.Γκλέτσος μιλάει μετά την απόφαση

Συνεχίστηκε η καλή εικόνα στη Wall Street.... με ώθηση από Ευρώπη και μακροοικονομικά

Συνεχίστηκε και σήμερα η καλή εικόνα στη Wall Street για τους βασικούς δείκτες, οι οποίοι έκλεισαν με ικανοποιητικά κέρδη...με τους επενδυτές να επηρεάζονται θετικά από την πολύ καλή εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών και τις εκτιμήσεις για άμεση πιθανή λήψη μέτρων, με σκοπό την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ε.Ε.

Να αναφέρουμε ότι την ίδια ώρα η προσοχή ήταν στραμμένη και στις μακροοικονομικές ανακοινώσεις, με το έλλειμμα να διαμορφώνεται (Δεκέμβριος) στα 80δις δολάρια έναντι 81,1δις δολαρίων που περίμεναν οι αναλυτές και έναντι ελλείμματος 150,4δις δολάρια το μήνα Νοέμβριο. Να αναφέρουμε ότι για το 2010 το έλλειμμα έφτασε στα 1,294τρις δολάρια από τα 1,416τρις δολάρια το 2009. Επίσης, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) όπως και αναμενόταν στην τελευταία έκθεση για τις συνθήκες στην οικονομία (Beige Book) επανέλαβε τη γνωστή φρασεολογία, για "μέτριους ρυθμούς" ανάκαμψης και αδύναμη αγορά εργασίας.

Στα στατιστικά στης συνεδρίασης, ο S&P 500 έκλεισε στις.....

Nouriel Roubini : Η Ελλάδα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της

Για μία ακόμη φορά η Ελλάδα απετέλεσε το επίκεντρο της οικονομικής κριτικής.

Αυτή τη φορά σειρά είχε ο Nouriel Roubini, ο οποίος σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αναδιαρθρώσει το χρέος της. «Στην καλύτερη περίπτωση, για παράδειγμα σύμφωνα με το οικονομικό τους πρόγραμμα, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα είναι ακόμα στο 160% του ΑΕΠ σε δύο χρόνια.

Ποιος θα τους δανείσει νέο χρήμα το 2013 γνωρίζοντας ότι σίγουρα θα αντιμετωπίσει ζημιές εάν η χώρα χρεοκοπήσει;», ανέφερε. Για αυτό και τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ξοδέψει περισσότερα χρήματα για να υπερασπιστεί το νόμισμά της και τα κράτη που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ο Roubini απηύθυνε μάλιστα έκκληση στους Γερμανούς να συμφωνήσουν στην επέκταση του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης αλλά και να αναβάλλουν το πρόγραμμα λιτότητάς τους. Πάντως οι επενδυτές του ΧΑΑ φαίνεται να μη συμμερίζονται και τόσο τις απόψεις αυτές, αφού επέστρεψε σε ανοδικές τιμές, μετά από πολύ καιρό…
http://politicanea.blogspot.com 

Ψευτοδηλήματα, ψευτοκουλτούρα και δρόμοι στρωμένοι χρυσάφι

Παρακολουθώντας ο τυχαίος αλλά πραγματικά σκεπτόμενος Έλληνας όλους αυτούς τους «επιστήμονες» να μιλάνε από ραδιοφώνου και τηλεόρασης για το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ελλάδα σχηματίζεις λάθος εντύπωση...ή νομίζεις ότι ζεις αλλού
ή νομίζεις ότι αυτοί που μιλάνε ήρθανε από αλλού

και στις δυο περιπτώσεις υπάρχει πρόβλημα. Η το άσπρο είναι άσπρο και το μαύρο είναι μαύρο ή τα έχουμε χάσει.

Έχω μεγαλώσει στα Κάτω Πατήσια που τις προηγούμενες δεκαετίες από Ελληνόφωνη συνοικία μετετράπη σε ξενόγλωσση. Οι αλλοδαποί μετανάστες και λαθρομετανάστες είναι παντού από Πακιστανούς και Κινέζους έως Βούλγαρους Πολωνούς και Ρουμάνους. Όλοι έχουν καταφέρει να κλείσουν τους Έλληνες στα σπίτια τους και μετά τις 18:00 να κυκλοφορούν μόνο αλλοδαποί.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ ούτε εγώ αλλά ούτε και οι περισσότεροι Έλληνες.

Μας αναγκάζετε όμως να καταλήξουμε εκεί με την συμπεριφορά του κράτους, ελλιπής νομοθεσία και κανένας έλεγχος των ουσιωδών νόμων καμιά άσκηση εξουσίας από την εκτελεστική εξουσία.

Σε ένα κράτος 10.000.000 έχουμε με μέτριους υπολογισμούς από 2.000.0000 έως 4.000.000 αλλοδαπούς λαθρομετανάστες που «σε λίγο θα βγάλουν και βουλευτή». Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πόσος ήταν ο Γερμανικός στρατός κατοχής, ή τι θα γίνει αν με κάποιο τρόπο αυτοί οπλισθούν.

Τραβηγμένα σενάρια θα μου πείτε, ναι συμφωνώ αλλά.....

Ημέρα μνήμης για την Αϊτή

Χιλιάδες Αϊτινοί τίμησαν την Τετάρτη, ένα χρόνο μετά, τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του καταστροφικού σεισμού που έπληξε πέρυσι τη χώρα, η οποία μαστίζεται από μια επιδημία χολέρας και πολιτική κρίση... Στην πρωτεύουσα Πορτ-Ο-Πρενς, πολλές χιλιάδες άνθρωποι φορώντας ότι πιο ωραίο είχαν και με τη Βίβλο ανά χείρας, συγκεντρώθηκαν για την υπαίθρια λειτουργία στα ερείπια του παλαιού καθεδρικού.

Στις 16:53 τοπική ώρα (23:53 ώρα Ελλάδος) ακριβώς τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Αυτήν την ώρα ακριβώς είχε σημειωθεί πέρυσι σαν σήμερα ο σεισμός μεγέθους 7 βαθμών, ο οποίος άφησε πίσω του 316.000 νεκρούς (σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό του πρωθυπουργού Ζαν-Μαξ Μπελρίβ) και περισσότερους από 1,2 εκατομμύριο αστέγους.

Ο πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ τοποθέτησε την πρώτη πέτρα σε μνημείο που θα εγερθεί στη μνήμη των θυμάτων του σεισμού απέναντι από το προεδρικό μέγαρο "για να μην ξεχαστούν ποτέ τα θύματα", όπως είπε. Ο Πρεβάλ παρέστη σε επιμνημόσυνη τελετή συνοδευόμενος από πολλά μέλη της κυβέρνησής του και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο οποίος έχει δεσμευτεί σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες για την ανοικοδόμηση της Αϊτής.

Μια πλατεία αναμένεται να οικοδομηθεί στο σημείο που βρισκόταν το πιο μεγάλο κυβερνητικό κτίριο της Αϊτής, το οποίο καταστράφηκε από το σεισμό, προκαλώντας το θάνατο δεκάδων δημόσιων λειτουργών. Εξάλλου πολλά μνημεία θα εγερθούν και στην επαρχία στη μνήμη των θυμάτων. Στο μεταξύ, η Αϊτή εξακολουθεί να μην έχει επουλώσει τις πληγές της. Η οικονομία και οι υποδομές έχουν παραλύσει, η επιδημία χολέρας που εμφανίστηκε τον Οκτώβριο προκαλώντας το θάνατο 3.759 ανθρώπων μέχρι στιγμής εξακολουθεί να μαστίζει τη χώρα, ενώ περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε σκηνές. Την ίδια ώρα, η ανοικοδόμηση έχει μόλις και μετά βίας αρχίσει.
skai.gr

«O ΧΥΤΥ στην Κερατέα θα γίνει οπωσδήποτε!»

Πυρά Ραγκούση κατά δημάρχων:Επίθεση στην ΠΟΕ ΟΤΑ και στους αυτοδιοικητικούς άρχοντες της περιοχής της Κερατέας εξαπέλυσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης.

Ο κ. Ραγκούσης φανερά εκνευρισμένος για τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει προκειμένου να μην προχωρήσει ο περιφερειακός σχεδιασμός για την καθαριότητα είπε ότι η στάση των συνδικαλιστών της ΠΟΕ ΟΤΑ «είναι μηδενιστική».

Αναφερόμενος στου αυτοδιοικητικούς παράγοντες της Κερατέας, αφού διευκρίνισε ότι εκείνη τη στιγμή μιλούσε ως πρώην δήμαρχος Πάρου, είπε ότι όσοι «ηγούνται τον αγώνα αποτελούν αυτοδιοικητικό παράδειγμα προς αποφυγή» και μίλησε για «δημαγωγία και λαϊκισμό εσχίστου είδους».

Ο κ. Ραγκούσης μάλιστα αποκάλυψε ότι σε συνάντηση που είχε με τον πρώην και νυν δήμαρχο Κερατέας, είχαν δεσμευτεί ότι θα τηρήσουν τις αποφάσεις των δικαστηρίων, κάτι που, βέβαια, δεν κάνουν.
http://www.protothema.gr

Τέσσερις νεκροί από κεραυνό

Τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο μικρά παιδιά, έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη από κεραυνούς, κατά τη διάρκεια φονικής καταιγίδας που χτύπησε τα προάστια του Μπουένος Άιρες.

Τα δύο μικρά παιδιά χτυπήθηκαν από τον κεραυνό, ενώ βρίσκονταν σε θερινή κατασκήνωση. Νεκροί είναι επίσης ο φυσικοθεραπευτής της ποδοσφαιρικής ομάδας Αvellaneda, Σέσαρ Νάρντι, ο οποίος χτυπήθηκε ενώ προπονούσε τους παίκτες του και άλλος ένας ενήλικας.

Άλλα τέσσερα παιδάκια τραυματίστηκαν, ένα από τα οποία σοβαρά, αφού ο κεραυνός του προκάλεσε σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα. Τα τέσσερα παιδάκια χτυπήθηκαν από τον κεραυνό λίγα λεπτά αφού είχαν βγει από την πισίνα της κατασκήνωσης, όπου παραθέριζαν. Τραυματίας είναι και ο αμυντικός παίκτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπράιαν Λιού, η κατάσταση της υγείας του οποίου δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρή.

Ανάθεση απορριμμάτων σε ιδιώτες για... 27 έτη

Τη διαχείριση των απορριμμάτων τους για τα επόμενα 27 έτη προτίθενται να αναθέσουν σε ιδιώτες οι δήμοι πέντε νομών της δυτικής Μακεδονίας.... Το έργο αφορά την κατασκευή και διαχείριση εργοστασίων ανακύκλωσης, επεξεργασίας και καύσης, με προϋπολογισμό 116 εκατ. ευρώ. Πάντως πρόκειται για μια μάλλον ασυνήθιστη επιλογή, καθώς στα 27 έτη της σύμβασης είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν άρδην όχι μόνο οι τεχνολογίες διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και ο πληθυσμός μιας περιοχής, ενώ μέχρι σήμερα η κατασκευή ανάλογων εγκαταστάσεων δινόταν «πακέτο» με τη λειτουργία τους για μια δοκιμαστική περίοδο 2-3 ετών.

Την ευθύνη του διαγωνισμού έχει η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. (Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας), η εταιρεία που.....

Παραιτήσεις στη Γαλλία εξαιτίας του ύποπτου φαρμάκου

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας υγείας της Γαλλίας Ζαν Μαριμπέρ ανακοίνωσε χθές την παραίτησή του εξαιτίας των έντονων πιέσεων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση που κατηγορείται ότι καθυστέρησε να απαγορεύσει την κυκλοφορία ενός φαρμάκου για τον έλεγχο του βάρους. Για το συγκεκριμένο φάρμακο, υπάρχουν υποψίες ότι προκάλεσε το θάνατο περισσότερων από 500 ανθρώπων.

Το φάρμακο ονομάζεται Mediator και το παρασκευάζει η γαλλική εταιρεία Servier, ενώ έχει πωληθεί σε περίπου 5 εκατομμύρια ανθρώπους μεταξύ του 1976 και του Νοεμβρίου του 2009, όταν και δόθηκε εντολή για την απόσυρσή του από την αγορά, κάτι που είχε συμβεί νωρίτερα στην Ισπανία και την Ιταλία.

Ήδη οι ενώσεις που εκπροσωπούν τα θύματα του φαρμάκου έχουν αρχίσει να καταθέτουν μηνύσεις, ενώ κρατική επιτροπή επιθεωρητών αναμένεται να παρουσιάσει έκθεση στην κυβέρνηση για το φάρμακο. Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έχει ζητήσει τη «μεγαλύτερη διαφάνεια» στην υπόθεση αυτή.

Συνελήφθησαν επειδή μετέφεραν ναρκωτικά

Στα χέρια των Αρχών βρίσκονται δύο άτομα που κατηγορούνται για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Σύμφωνα με όσα έγιναν μέχρι στιγμής γνωστά από την Αστυνομία, 24χρονη υπήκοος Βουλγαρίας που ταξίδευε με λεωφορείο του ΚΤΕΛ από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη, μετέφερε τσάντα που περιείχε έξι δέματα κάνναβης, συνολικού βάρους 6,800 γραμμαρίων. Ταυτόχρονα, το ίδιο ταξίδι, με ΙΧ έκανε και ο 25χρονος συνεργός της.

Μερικές ώρες αργότερα, το λεωφορείο έφτασε στη Θεσσαλονίκη, όπως και ο 25χρονος με το ΙΧ. Μόλις τα δύο άτομα πήραν, από κοινού, την τσάντα από το λεωφορείο, επενέβησαν άνδρες του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Κιλκίς, που τους παρακολουθούσαν και τους συνέλαβαν.

«Μαύρα» τα βλέπουν οι Έλληνες στην αγορά εργασίας

Την πρωτιά στην απαισιοδοξία ανάμεσα στους ευρωπαίους πολίτες παίρνουν οι Έλληνες που υποστηρίζουν ότι τα χειρότερα της κρίσης έρχονται στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το 75% των Ελλήνων απάντησε ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης στην απασχόληση έρχονται, ενώ μόλις το 22% απάντησε ότι τα προβλήματα κορυφώθηκαν.

Ωστόσο στην ερώτηση ποιος μπορεί να αναλάβει θετικές ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση οι Έλληνες δεν επέλεξαν το ΔΝΤ αλλά την Ε.Ε. σε ποσοστό 37%. Πάντως και σε αυτή την ερώτηση η Ελλάδα έρχεται πρώτη, ανάμεσα σε 18 ευρωπαϊκές χώρες, στην «ψήφο εμπιστοσύνης» προς την Ε.Ε. και ακολουθεί η Βουλγαρία με 36% και η Πολωνία με 35%.

Βέβαια, παρά την εμπιστοσύνη που δείχνουν στις ικανότητες της Ε.Ε. να αντιμετωπίσει την κρίση,λ οι Έλληνες κρίνουν αυστηρά τις Βρυξέλλες. Πιο συγκεκριμένα το 71% των Ελλήνων απάντησε ότι η Ε.Ε. έχει αποτύχει στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Την άποψη αυτή αποδέχονται τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες: η Ισπανία με ποσοστό 58%, η Βρετανία με 54% και η Γαλλία με 51%.