ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ ΣΤΟ E-MAIL ΜΑΣ

Καθαρίστε γρήγορα και εύκολα τη λερωμένη οθόνη σας. Πατήστε εδώ

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Ελλάδα και Ιταλία μπλοκάρουν τη διαδικασία εξόρυξης πετρελαίου στα κοιτάσματα της Κύπρου

Από αλλού το περιμέναμε και από αλλού μας ήρθε στην υπόθεση εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις θαλάσσιες περιοχές της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ελλάδα και Ιταλία, προσπαθούν μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να μπλοκάρουν τη διαδικασία, με πρόσχημα οτι πρέπει να αποφευχθεί ένα ατύχημα όπως αυτό που συνέβη στον Κόλπο του Μεξικού...

Όπως αναφέρει στο κύριο θέμα της η εφημερίδα «Αλήθεια», η υπουργός Περιβάλλοντος της Ελλάδας, Τίνα Μπιρμπίλη, ανέλαβε εκστρατεία με σκοπό σταματήσει η εξόρυξη πετρελαίου σε μεγάλο βάθος στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Η Ελληνίδα υπουργός, απέστειλε μάλιστα επιστολή στην Ιταλίδα ομόλογό της, στην οποία αναφέρει τους κινδύνους από τις εξορύξεις μεγάλου βάθους στην περιοχή της Μεσογείου. Η Ιταλίδα υπουργός Περιβάλλοντος, Stefania Prestigiacomo είχε αναλάβει αντίστοιχη εκστρατεία, ενώ η επιστολή στάληκε και στους Επιτρόπους Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Janez Potocnik και Ganther Oettinger....


Στην επιστολή της η κα. Μπιρμπίλη, τονίζει ότι μια δράση περιορισμού των εξορύξεων σε μεγάλο βάθος αποτελεί σε πρώτη φάση αναγκαιότητα, έως ότου τα παράκτια κράτη σχεδιάσουν και υιοθετήσουν μία συγκεκριμένη στρατηγική για την εξόρυξη πετρελαίου στη Μεσόγειο.

«Στην περίπτωση ατυχήματος», σημειώνει, «όπως αυτό που συνέβη στον Κόλπο του Μεξικού, οι συνέπειες για το θαλάσσιο οικοσύστημα της Μεσογείου θα είναι καταστροφικές και πιθανόν μη αναστρέψιμες».

Τονίζει μάλιστα ότι από το ατύχημα στο Μεξικό διέρρευσαν γύρω στα 5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή. Για το λόγο αυτό απαιτείται ένας μηχανισμός συντονισμού και πρόληψης», τονίζει η κα. Μπιρμπίλη.

Για το θέμα των υπεράκτιων γεωτρήσεων η υπουργός σκοπεύει να έχει επαφές και με άλλους ομολόγους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χώρες της Μεσογείου για το θέμα των υπεράκτιων γεωτρήσεων.Μάλιστα εντός Σεπτεμβρίου η κα. Μπιρμπίλη θα επισκεφθεί την Κύπρο και θα έχει επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς.

Η εκστρατεία της Ελληνίδας υπουργού, θέτει εμπόδια στους σχεδιασμούς των ιδιωτικών εταιρειών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για εξόρυξη πετρελαίου στην περιοχή της Μεσογείου, αλλά και στα σχέδια της κυπριακής κυβέρνησης για εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα αποθέματα αυτά υπολογίζεται ότι βρίσκονται μέχρι και 5.000 μέτρα κάτω από τον βυθό της θάλασσας.

Ο υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Δημήτρης Ηλιάδης, ερωτηθείς για το θέμα, δήλωσε ότι, όπως σε όλες τις παρόμοιες έρευνες και εκμεταλλεύσεις φυσικού πλούτου, θα πρέπει και στην προκειμένη περίπτωση της Κύπρου να ληφθούν υπόψη όλοι οι διεθνείς και ευρωπαϊκοί νόμοι και κανονισμοί για προστασία του περιβάλλοντος. Σημείωσε δε ότι όλες οι εργασίες για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων πρέπει να γίνουν με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ανήκουστα, χαρακτήρισε τα περί κινδύνου ατυχήματος όπως εκείνο του Κόλπου του Μεξικού, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας, Σόλων Κασίνης. Σύμφωνα με τον κ. Κασίνη, στην περίπτωση του Κόλπου του Μεξικού, δεν γινόταν ο σωστός έλεγχος.

«Στη δική μας περίπτωση», όπως τόνισε «δεν υπάρχει κανένας, μα κανένας κίνδυνος από τη στιγμή που θα γίνεται αυστηρός έλεγχος από το κράτος, θα εφαρμόζονται οι σωστές προδιαγραφές και θα γίνει η σωστή επιλογή της εταιρείας που θα εξορύξει τα προϊόντα».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η Κομισιόν θα ασχοληθεί σύντομα με το θέμα. Ήδη οι Επίτροποι Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Κομισιόν παρέλαβαν την επιστολή Ελληνίδας υπουργού Περιβάλλοντος. Οι αρμόδιοι Επίτροποι αν πεισθούν ότι οι ανησυχίες της Ελλάδας και της Ιταλίας είναι δικαιολογημένες θα οδηγήσουν το θέμα ενώπιον της Κομισίον.
tiresias-press.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου