ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ ΣΤΟ E-MAIL ΜΑΣ

Καθαρίστε γρήγορα και εύκολα τη λερωμένη οθόνη σας. Πατήστε εδώ

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Πρόβα τζενεράλε ενός κουρέματος

Του Γιώργου Καισάριου
Πάρα πολλοί έχουν μια απορία. Αν υποθέσουμε ότι γίνει κάποιο κούρεμα, πως θα διαδραματιζόταν αυτό και πως θα επηρεάσει την Ελλάδα, το τραπεζικό σύστημα και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σήμερα λοιπόν θα κάνουμε μια πρόβα τζενεράλε ενός κουρέματος. Εννοείται είναι ένα υποθετικό σενάριο, αλλά είναι ένα σενάριο που νομίζω ότι μπορεί να γίνει όπως το περιγράφω. Πάνω από όλα, είναι ένα σενάριο που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδος.
Καταρχάς για να γίνει ένα κούρεμα που να είχε νόημα, αυτό θα πρέπει να είναι περίπου το 50% του συνολικού Ελληνικού χρέους. Επίσης για χάρη της κουβέντας, θα υποθέσουμε ότι η Γαλλία και η Γερμανία έχουν συμφωνήσει παρασκηνιακά σε κάτι τέτοιο (κυρίως λόγω της πίεσης των Γερμανών και Γάλλων βιομηχάνων). Επίσης να υποθέσουμε ότι διαμεσολαβεί το Σαββατοκύριακο.
Έχουμε και λέμε:

Παρασκευή απόγευμα μετά το κλείσιμο του χρηματιστήριου στην Αθήνα και στη Γερμανία, η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι δεν προτίθεται να αποπληρώσει κάποια από τις επόμενες σειρές ομολόγων που λήγουν και καλεί τους ομολογιούχους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με σκοπό να διερευνηθούν τι δυνατότητες υπάρχου εκ μέρους της Ελλάδος για αποπληρωμή των υπολοίπων χρεών.
Την ίδια μέρα (Παρασκευή) έχουν φτάσει στην Αθήνα αξιωματούχοι της ΕΕ, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και μια αρμάδα λογιστών που, σκοπός τους είναι να ψάξουν καλά τα βιβλία των τραπεζών το Σαββατοκύριακο (due diligence) προκειμένου να καταλήξουν στο πόσα λεφτά θα χρειαστούν οι τράπεζες τη Δευτέρα το πρωί.
Παράλληλα, η Γερμανία και η Γαλλία ανακοινώνουν ότι υποστηρίζουν το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και καλούν τις τράπεζες εντός της επικράτειας τους να δεχτούν τους όρους που θα ανακοινωθούν, προκειμένου να υπάρξει σταθερότητα στην ΕΕ και στο ευρώ (εδώ να τονίσω ότι αυτό δεν είναι και τόσο δύσκολο, καθώς ένα μεγάλο μέρος του τραπεζικού συστήματος επηρεάζεται άμεσα από τις πολιτικές ηγεσίες… ειδικά στη Γερμανία). Επίσης υπάρχει θετική ανακοίνωση από την ΕΕ.

Αποφασίζεται ότι τη Δεύτερα οι τράπεζες και το χρηματιστήριο στην Ελλάδα θα είναι κλειστά (ενδεχομένως σε όλη την ΕΕ).

Την Δευτέρα λοιπόν, με το που ανοίγει το σύστημα πληρωμών στην ΕΕ, μεταβιβάζονται από την ΕΚΤ €25 δισ. στην Τράπεζα της Ελλάδας και γίνονται υποχρεωτικές αυξήσεις κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες. Το πόσα θα πάρει κάθε τράπεζα και σε τι τιμές θα γίνουν οι αυξήσεις αποφασίστηκαν το Σαββατοκύριακο (για χάρη της κουβέντας θα υποθέσουμε ότι η ΕΚΤ θα είναι αυτή που θα βάλει λεφτά στις τράπεζες, αλλά θα μπορούσε να είναι το EFSF ή οποιοσδήποτε ιδιώτης ή και οι ίδιοι οι μέτοχοι).

Παράλληλα διορίζονται προσωρινές διοικήσεις (caretaker boards) που θα λογοδοτούν στην αρχή που έβαλε τα λεφτά (ΕΚΤ στο υποθετικό μας σενάριο).

Πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες (κατόπιν πολιτικής πίεσης) ανακοινώνουν ότι θα συμμορφωθούν με το σχέδιο αναδιάρθρωσης, όπου μεταξύ άλλων, προβλέπεται ανταλλαγή των παλαιών ομολογιών που κατέχει σήμερα η αγορά με καινούργιες σειρές ομολόγων αξίας του ήμισυ της σημερινής ονομαστικής άξιας και με ένα επιτόκιο 4.5%. Ορισμένες τράπεζες όμως ανακοινώνουν ότι δεν θα δεχτούν τους όρους και θα δοκιμάσουν την τύχη τους στα δικαστήρια.

Η Γερμανία και η Γαλλία ανακοινώνουν ότι θα συμμετέχουν σε αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα σαν αποτέλεσμα των όσων συμβαίνουν στην Ελλάδα.

Την επόμενη μέρα (Τρίτη) ανοίγει το χρηματιστήριο και οι τράπεζες και είναι σαν να μην είχε γίνει τίποτα. Οι τράπεζες έχουν ανά-κεφαλαιοποιηθεί, οι χασούρες έχουν περάσει στους ισολογισμούς και οι τράπεζες είναι σε άριστη υγεία. Τόσο πολύ μάλιστα που αρχίζουν και δίνουν δάνεια πάλι στην αγορά.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανακοινώνει ότι όλα διεξάγονται κανονικά και ότι το Ελληνικό και το Ευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα.

Το χρηματιστήριο λογικά θα εκτοξευτεί, αφού η αναμενόμενη αναδιάρθρωση έχει γίνει και αφού οι τράπεζες δεν έχουν άλλες χασούρες να διαγράψουν.

Το ελληνικό δημόσιο έχει πάρει μια βαθιά ανάσα διότι το χρέος μας έχει μειωθεί στο μισό. Το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους έχει μειωθεί κατά 60% και το συνολικό χρέος έχει επιμηκυνθεί ομοιόμορφα τα επόμενα 25 χρόνια. Το υπουργείο οικονομικών έχοντας πλέον τρόπους ελιγμού, μειώνει ορισμένους φόρους και προγραμματίζει να πληρώσει ορισμένες από τις υποχωρήσεις στους προμηθευτές της (αν και υπαρχει και το θέμα να πάρουν και αυτοί κούρεμα).

Επιπτώσεις:
Οι ζημιές παγκοσμίως είναι περί των 150 δισ. Η ζημιά στο Γερμανικό τραπεζικό σύστημα είναι περίπου 20 δισ. Το μεγαλύτερο μέρος απορροφάται από τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών και η Γερμανική κυβέρνηση αγοράζει περίπου 10 δισ. σε κοινές μετοχές τραπεζών που κανουν αυξήσεις κεφαλαίου… περισσότερο για προληπτικούς λόγους. Ανάλογη χασούρα (μεγαλύτερη όμως) αντιμετωπίζει η Γαλλία. Περισσότερο πρόβλημα όμως έχουν η Ιρλανδία και Πορτογαλία, όπου σύμφωνα με την Washington Post, έχουν μεγαλύτερη έκθεση στα Ελληνικά ομολόγα αναλογικά προς το ΑΕΠ τους σε σχέση με την Γερμανία και την Γαλλία.

Ένα μεγάλο μέρος της ζημιάς έχει ήδη απορροφηθεί από η ΕΚΤ και σαν αντάλλαγμα, η αύξηση κεφαλαίου που έκανε στις τράπεζες έγινε σε πολύ χαμηλές τιμές για να μπορεί μεταγενέστερα να πουλήσει τις μετοχές με σκοπό να πάρει τα λεφτά της πίσω (τα οποία λεφτά έτσι και αλλιώς είναι αέρας κοπανιστός). Αποτέλεσμα είναι ότι οι μέτοχοι των τραπεζών θα γίνουν dilute κατά τουλάχιστον 90%. Όταν μετά από 1-2 χρόνια σταθεροποιηθεί η κατάσταση, οι μετοχές αυτές θα εκποιηθούν στην αγορά με δημόσια προσφορά.

Οι επιπτώσεις στις Ελληνικές τράπεζες αφορούν μόνο τους μετόχους διότι έχουν σχεδόν εξανεμιστεί τα ίδια τους κεφάλαια. Καθώς όμως προηγήθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου και αναπληρωθήκαν τα κεφάλαια αυτά (από την ΕΚΤ), οι καταθέσεις δεν επηρεάζονται διότι οι τράπεζες έχουν κεφαλαιοποιηθεί σχεδόν από την αρχή.

Τα ταμεία θα πάρουν την ανάλογη χασούρα όπως οι τράπεζες, αλλά καθώς οι συντάξεις πληρώνονται από τις εισφορές και τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν επηρεάζουν οι χασούρες αυτές του τις πληρώνουν τα ταμεία στους δικαιούχους. Επίσης, όσες χασούρες και να πάρουν τα ταμεία, η μείωση του δημοσίου χρέος είναι δυσανάλογη σε σχέση με τις χασούρες αυτές και άρα, στο σύνολο ο μέσος πολίτης είναι κατά πολύ κερδισμένος.

Όσον αναφορά για το αν θα μας δανείσουν ή όχι στο μέλλον οι αγορές, η απάντηση είναι ότι θα μας δανείσουν. Μπορεί όχι αμέσως, αλλά δεν θα περάσει πολύ καιρός με ένα χρέος 70% του ΑΕΠ και με έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

Να ξέρετε ότι οι αγορές ξεχνούν και συγχωρούν πολύ εύκολα όταν βλέπουν κέρδος, άσχετα αν προηγουμένως έπαθαν ζημιά. Για παράδειγμα, ενώ κάποιος έχει αγοράσει ΕΤΕ στα 40, δεν σημαίνει ότι δεν θα την αγοράσει στα 10, αν εκτιμά ότι η κατάσταση έχει αλλάξει και βλέπει άνοδο από δω και μπρος.

Για να μη παρεξηγηθώ, δεν είμαι υπέρ του να γίνει αυτό το σενάριο (ακόμα και αν ήταν εφικτό να γίνει σήμερα) με σκοπό να σταματήσουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή που κάνουμε. Θέλω να ελπίζω ότι το πιο πάνω σενάριο θα γίνει πραγματικότητα και θα είναι το προϊόν πολιτικής απόφασης εκ μέρους της ΕΕ σαν αναγνώριση της προσπάθειας που κάναμε και για τα δεινά που περνάμε για να φτάσουμε να είμαστε βιώσιμοι.

Τονίζω το ότι θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει, διότι σε διαφορετική περίπτωση, μας βλέπω με μια αλυσίδα στον λαιμό για τα επόμενα 20 τουλάχιστον χρόνια.
kostasxan.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου