ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ ΣΤΟ E-MAIL ΜΑΣ

Καθαρίστε γρήγορα και εύκολα τη λερωμένη οθόνη σας. Πατήστε εδώ

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Γερμανία: «Δεν θα επισκιαστούν οι σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας»

Ξάφνιασε τη γερμανική κυβέρνηση η απόφαση της Ελλάδας να παρέμβει υπέρ των θυμάτων του Διστόμου στην εκκρεμούσα διαδικασία Ιταλίας-Γερμανίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Ταυτόχρονα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο, Στέφεν Ζάιμπερτ, χαρακτήρισε τη διαδικασία της Χάγης ως «νομική υπόθεση» και εκτίμησε ότι «οι γερμανο-ελληνικές σχέσεις δεν θα επισκιαστούν από αυτήν».

Ο αναπλ. εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Εξ. Στέφαν Μπρέντολ δήλωσε σήμερα ότι «απόφαση παρέμβασης την τελευταία ή προτελευταία ημέρα πριν την εκπνοή της προθεσμίας είναι μία απόφαση που έρχεται τουλάχιστον πολύ αργά». Ο εκπρόσωπος είπε ότι πρόκειται για μία «καθαρά νομική υπόθεση» και ότι στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν το βράδυ της Τετάρτης 12.01.11 οι υπ. Εξωτερικών Ελλάδας και Γερμανίας ο κ.Βεστεβέλε επανέλαβε στον κ. Δρούτσα την πάγια γερμανική στάση επί του θέματος. Αναφερόμενος στην πολιτική διάσταση του θέματος ο εκπρόσωπος του.....
υπ.Εξ. επισήμανε ότι «η Γερμανία έχει συνείδηση της ευθύνης της που απορρέει από την ιστορία». Όπως είπε ο κ. Μπρέντολ, «η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί το στενότερο δυνατό πολιτικό διάλογο και μία πολύ στενή φιλική σχέση με την Ελλάδα», αναφέροντας ως παράδειγμα τη συμφωνία ελληνο-γερμανικής συνεργασίας που υπέγραψαν η καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου το Μάρτιο του 2010 στο Βερολίνο.

«Στο πλαίσιο αυτό λειτουργεί μία πληθώρα από προγράμματα, τα οποία εντατικοποιούν τις διμερείς σχέσεις», είπε ο εκπρόσωπος. Ταυτόχρονα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπ.Εξ. παραδέχτηκε ότι πρόκειται και για «ηθικής τάξεως» ζήτημα και πρόσθεσε ότι, ανεξάρτητα από τη νομική τοποθέτηση, οι γερμανικές κυβερνήσεις ακολουθούν διαχρονικά μία «συνεπή πολιτική συμφιλίωσης».

Ειδικά για την Ελλάδα ανέφερε ότι υπάρχει μία σειρά από «προγράμματα συμφιλίωσης», όπως προγράμματα διαλόγου στις πληγείσες κοινότητες, προγράμματα για τους νέους, στήριξη μουσείων και εκθέσεων, ενώ «οι πρέσβεις της Γερμανίας στην Ελλάδα καλλιεργούν επί χρόνια στενές επαφές με οργανώσεις θυμάτων».
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου