ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ ΣΤΟ E-MAIL ΜΑΣ

Καθαρίστε γρήγορα και εύκολα τη λερωμένη οθόνη σας. Πατήστε εδώ

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Τιμή ρεκόρ για το πετρέλαιο

ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΣΤΑ 97,77 ΔΟΛΑΡΙΑ
Φωτιά αναμένεται να πάρουν τα καύσιμα από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας καθώς το πετρέλαιο εκτοξεύθηκε κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας τιμή ρεκόρ 27 μηνών!

Το μπρεντ το μεσημέρι διαπραγματευόταν στα 97,77 δολάρια, πέφτοντας ελαφρά από την τιμή ρεκόρ των 98,46 δολάρια νωρίτερα στην ημέρα. Στην τιμή αυτή βρισκόταν το πετρέλαιο τον Οκτώβριο του 2008 όταν η οικονομική κρίση είχε μόλις αρχίσει, όμως αυτή τη φορά - σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς- η εκτίναξη της τιμής οφείλεται σε διαρροή αερίων σε δύο πετρελαιοπηγές της Νορβηγίας που οδήγησαν σε διακοπή της λειτουργίας τους, ενώ το σύστημα αγωγών της Αλάσκας υπολειτουργεί επίσης λόγω διαρροής.

Ένας ακόμη παράγοντας που οδήγησε σε άνοδο τις τιμές του αργού είναι ότι προβλέπεται αυξημένη ζήτηση στο αμέσως προσεχές διάστημα, τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ύφεση της οποίας φαίνεται να αναστρέφεται, όσο και από την πρόθεση της Ιαπωνίας και την Κίνας να αγοράσουν κρατικά ομόλογα χωρών και να ενισχύσουν την προσπάθεια ανάκαμψης των οικονομιών τους.

Η εκτίναξη της τιμής του αργού αναμένεται πάντως ότι το αργότερο μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, θα οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση της τιμής της βενζίνης που ήδη βρίσκεται στα 1,60 λεπτά το λίτρο κατα μέσο όρο σε όλη τη χώρα, καθώς τα διυλιστήρια θα αυξήσουν την τιμή plats προμήθειας στις εταιρίες παροχής καυσίμων και αυτές με τη σειρά τους στα πρατήρια.

Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν πάντως ότι η τιμή του πετερελαίου θα αυξηθεί στο επόμενο διάστημα καθώς σύμφωνα με τον Bloomberg το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε ανακοίνωση υποχώρησης αποθεμάτων για έκτη συνεχή εβδομάδα - περίοδο τόση ώστε να κατέχει το ρεκόρ από το 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου