ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ ΣΤΟ E-MAIL ΜΑΣ

Καθαρίστε γρήγορα και εύκολα τη λερωμένη οθόνη σας. Πατήστε εδώ

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Πανάκριβο το κόστος δανεισμού για την περιφέρεια της ευρωζώνης

Η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη δευτερογενή αγορά περιόρισε τις πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης, αλλά η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη, εν όψει της αυριανής δημοπρασίας ομολόγων από την Πορτογαλία.

Χαρακτηριστικό της έντασης είναι το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ομολόγων στις παραπάνω χώρες διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα.

Στην Πορτογαλία, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών επενδυτών και αναλυτών, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της ήταν σήμερα το πρωί πάνω από το 7%, επίπεδο που δεν θεωρείται διατηρήσιμο.

Στην Ελλάδα, το spread του 10ετούς ομολόγου σε σχέση με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο διαμορφώνεται στις 972 μονάδες βάσης (9,72%) - ενώ χθες το απόγευμα είχε υποχωρήσει και στις 960 μονάδες βάσης - και η απόδοσή του στο 12,60%.

Στην Ισπανία και την Ιταλία, οι οποίες θα προχωρήσουν μεθαύριο σε δημοπρασίες ομολόγων, για να χρηματοδοτήσουν ένα μέρος των δανειακών αναγκών τους, που υπολογίζονται συνολικά σε περίπου 400 δις ευρώ για το 2011, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έφθασε στο 5,58% και στο 4,92%, αντίστοιχα.

Ενίσχυση των πιέσεων εκδηλώνεται και στο Βέλγιο, την τρίτη κατά σειρά χώρα της ευρωζώνης με το υψηλότερο δημόσιο χρέος, όπου το spread του 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 4,26% και το spread στις 136 μονάδες βάσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου