ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ ΣΤΟ E-MAIL ΜΑΣ

Καθαρίστε γρήγορα και εύκολα τη λερωμένη οθόνη σας. Πατήστε εδώ

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Άρση ασυλίας για τον Μπερλουσκόνι

Στη μερική άρση της ασυλίας του ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι και των υπουργών του προχώρησε η ιταλική δικαιοσύνη, όπως μεταδίδει το κρατικό ιταλικό πρακτορείο Ansa... Ουσιαστικά, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας ακύρωσε στην πράξη τον νόμο που πέρασε ο ίδιος πέρυσι, σύμφωνα με τον οποίο ο ίδιος και οι υπουργοί του μπορούν να μην παρίστανται σε δίκες εφόσον συμπίπτουν με υποχρεώσεις που απορρέουν από το κυβερνητικό τους έργο.
Όπως επισημαίνεται στην απόφαση του ιταλικού δικαστηρίου, ο Μπερλουσκόνι δεν θα μπορεί πλέον να επικαλείται αυτομάτως τη συγκεκριμένη «νομική ασπίδα». Αντιθέτως, από εδώ και στο εξής θα εξαρτάται από τον εκάστοτε δικαστή αν ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα υποχρεούται να παραστεί σε δίκες που τον αφορούν ή όχι. Όπως τονίζουν ακόμα και τα ελεγχόμενα από τον Μπερλουσκόνι ΜΜΕ, ουσιαστικά έτσι αίρεται μερικώς η προσωρινή ασυλία που είχε πετύχει ο ιταλός πρωθυποργός.
Οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου κλήθηκαν να αποφασίσουν αν η αμφιλεγόμενη νομοθεσία που παρέχει στον πρωθυπουργό προσωρινή ασυλία είναι ενάντια στο άρθρο του συντάγματος που προβλέπει ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο, καθώς οι «κοινοί θνητοί» δεν μπορούν να ζητούν την αναβολή ακροάσεων λόγω λοιπών υποχρεώσεών τους.
Υπενθυμίζεται ότι ο καβαλιέρε είναι κατηγορούμενος σε δύο δίκες, οι οποίες ωστόσο έχουν ανασταλεί λόγω του νόμου. O ίδιος ο Μπερλουσκόνι αρνείται τις κατηγορίες, εμφανίζεται αδιάφορος για την σημερινή ετυμηγορία της ιταλικής δικαιοσύνης και δηλώνει: «Πραγματικά δεν με ενδιαφέρει αν αυτές οι δίκες θα προχωρήσουν ή όχι. Έτσι κι αλλιώς, βρίσκω τις κατηγορίες γελοίες».
star.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου