ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ ΣΤΟ E-MAIL ΜΑΣ

Καθαρίστε γρήγορα και εύκολα τη λερωμένη οθόνη σας. Πατήστε εδώ

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Ημέρα μνήμης για την Αϊτή

Χιλιάδες Αϊτινοί τίμησαν την Τετάρτη, ένα χρόνο μετά, τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του καταστροφικού σεισμού που έπληξε πέρυσι τη χώρα, η οποία μαστίζεται από μια επιδημία χολέρας και πολιτική κρίση... Στην πρωτεύουσα Πορτ-Ο-Πρενς, πολλές χιλιάδες άνθρωποι φορώντας ότι πιο ωραίο είχαν και με τη Βίβλο ανά χείρας, συγκεντρώθηκαν για την υπαίθρια λειτουργία στα ερείπια του παλαιού καθεδρικού.

Στις 16:53 τοπική ώρα (23:53 ώρα Ελλάδος) ακριβώς τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Αυτήν την ώρα ακριβώς είχε σημειωθεί πέρυσι σαν σήμερα ο σεισμός μεγέθους 7 βαθμών, ο οποίος άφησε πίσω του 316.000 νεκρούς (σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό του πρωθυπουργού Ζαν-Μαξ Μπελρίβ) και περισσότερους από 1,2 εκατομμύριο αστέγους.

Ο πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ τοποθέτησε την πρώτη πέτρα σε μνημείο που θα εγερθεί στη μνήμη των θυμάτων του σεισμού απέναντι από το προεδρικό μέγαρο "για να μην ξεχαστούν ποτέ τα θύματα", όπως είπε. Ο Πρεβάλ παρέστη σε επιμνημόσυνη τελετή συνοδευόμενος από πολλά μέλη της κυβέρνησής του και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο οποίος έχει δεσμευτεί σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες για την ανοικοδόμηση της Αϊτής.

Μια πλατεία αναμένεται να οικοδομηθεί στο σημείο που βρισκόταν το πιο μεγάλο κυβερνητικό κτίριο της Αϊτής, το οποίο καταστράφηκε από το σεισμό, προκαλώντας το θάνατο δεκάδων δημόσιων λειτουργών. Εξάλλου πολλά μνημεία θα εγερθούν και στην επαρχία στη μνήμη των θυμάτων. Στο μεταξύ, η Αϊτή εξακολουθεί να μην έχει επουλώσει τις πληγές της. Η οικονομία και οι υποδομές έχουν παραλύσει, η επιδημία χολέρας που εμφανίστηκε τον Οκτώβριο προκαλώντας το θάνατο 3.759 ανθρώπων μέχρι στιγμής εξακολουθεί να μαστίζει τη χώρα, ενώ περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε σκηνές. Την ίδια ώρα, η ανοικοδόμηση έχει μόλις και μετά βίας αρχίσει.
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου